Pon - Sub: 09 - 19h

Beograd

00 - 24h u hitnim slučajevima

066 / 396 396

011 / 25 25 222

Pošaljite e-mail

majstorzaklime@gmail.com

×
blog-gde-se-ne-preporucuje

Unutrašnja jedinica

1. Gde je previše masnoća

Za unutrašnju jedinicu klima uređaja nikako nije povoljno da stoji u neposrednoj blizini kuhinjskog šporeta ili roštilja gde postoje isparenja koja zamašćuju I prljaju a samim tim dosta otežavaju rad ventilatora. Mora se skrenuti pažnja na ovo jer i pored činjenice da se u ovakvim objektima redovno radi održavanje, pa I više puta godišnje, mast se toliko zalepi za ventilator i ostale delove da na kraju dođe do kvara. Ovo je krajnji ishod jer elektronske komponente ne mogu da se peru sredstvima za odmašćivanje. Ukoliko nema druge nego klima uređaj mora da se ugradi u istu prostoriju, to bi definitivno trebalo uraditi na nekom suprotnom zidu od izvora isparenja.

2. Preblizu plafona

Obaveza je da se ostavi minimum 10-15 cm prostora od plafona kako bi klima uređaj mogao nesmetano da uvlači vazduh odozgo u sebe i izbacuje ga. Unutrašnja jedinica klime ima otvor sa gorenje strane kroz koji uvlači vazduh a izbacuje ga rashlađenog ili zagrejanog kroz vratanca sa donje strane. U velikom broju slučajeva klima ne radi kako treba ukoliko je prilepljena uz plafon i dolazi do kvara. Ako klijent traži da klima bude postavljena mimo saveta majstora to se radi na sopstvenu odgovornost.

3. Iznad ili pored vrata koja su stalno otvorena

Prostorija koja se klimatizuje mora biti zatvorena, u protivnom dolaziće do čestog prljanja klime i kvarova usled preopterecenja

4. Iznad stvari velike materijalne vrednosti

Iznad televizora, skupe tehnike, kompjutera, skupocenih starih knjiga, unikatnih stvari, diploma, sertifikata I tako dalje. Tokom godina smo otklonili na stotine kvarova vezanih za curenje klima uređaja. Veliki broj tih kvarova je bio povezan sa neodržavanjem, prvobitnom lošom montažom, lošim materijalom, zamorom fabričkog materijala ili jednostavno fabričkom greškom. Videli smo ogroman broj nezadovoljnih korisnika kojima je klima uređaj prouzrokovao štetu svojim curenjem. Klima uređaj iznad skupih i retkih stvari je potencijalna opasnost i naš savet je da se klima uređaj montira u neki kutak gde ne može da napravi štetu ukoliko do toga dođe. Jeste taj procenat slučajeva mali, ali nikom nije prijatno da sebe pronađe u njemu.

Ne preporučuje se da klima uređaj duva direktno u ljude ili na krevet u kom se spava.


Spoljna jedinica

Spoljna jedinica klime je konstruisana tako da odoleva svim vremenskim faktorima ali od presudnog je značaja za njenu dugovečnost da ne bude izložena jakom Sunčevom uticaju u letnjem preiodu.

Dakle, spoljna jedinica klime ne bi trebalo da stoji na krovu ili na sunčanoj strani ali ako je to slučaj tako da nema druge, onda ne treba očajavati, naš savet je samo uzeti pouzdaniji brend ili jači kapacitet klime.

Spoljna jedinica klime ne bi trebala da stoji u zatvorenom prostoru, na primer u zatvorenoj terasi ili potkrovlju.

Treba da bude postavljena tako da nema druge klime koja duva u nju na razmaku manjem od 3 metra.

Na mestu gde padaju velike ledenice sa krova ili oštećenog oluka

Na visini manjoj od 50 cm zbog snega ili opasnosti od manjih poplava uzrokovanih jakim padavinama koje bi pokvarile uređaj.

Na mestima gde postoji opasnost od krađe treba podići klima uređaj na visinu od 2,5 metra.

Dodajte svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *