Pon - Sub: 09 - 19h

Beograd

00 - 24h u hitnim slučajevima

066 / 396 396

011 / 25 25 222

Pošaljite e-mail

majstorzaklime@gmail.com

×
blog---kako-odabrati-klima-uredjaj

Prvo i osnovno pitanje koje se čovek zapita kada shvati da mu je potreban klima uređaj je da li želi samo da se hladi, dogreva zimi u prelaznom periodu ili hladi i greje po potrebi cele godine.

Ako želite konstantno da se grejete od jeseni do proleca, najbitnije i najvažnije je reći da standardne klime nisu namenjene za grejanje kada su napolju temperature u minusu.

Proizvođači uvek istaknu da je radni opseg do -5 ali ukoliko želite da Vam klima uređaj traje što je duže moguće, izbegavajte da ga uključujete ispod tačke smrzavanja.

Trajaće Vam klima uređaj svejedno neko određeno vreme, ali postoji mogućnost da mu to skrati vek trajanja i da zakaže onda kada Vam je najpotrebniji.

Zato ako želite da Vam uređaj koji kupite traje maksimalno koliko je proizvodjač predvideo, i da traje dugo izvan garantnog roka, pridržavajte se sitnih saveta majstora.

Oni su jedino i apsolutno sigurni u to da će uređaj koji ste kupili “izgurati” garantni rok i nešto preko jer im to fabrika garantuje, a majstor će Vam pomoći da to vreme još više produžite.

Ukoliko želite da se grejete na klima uređaj kada temperatura padne ispod minusa, najisplativije,najjeftinije rešenje koliko god to zvučalo čudno jeste inverterski klima uredjaj.

Sigurno se pitate kako kada ti uređaji koštaju kao dve standardne klime. Inverterski klima uređaj je u najvećem broju slučajeva A+ energetske klase, dosta kvalitetniji od obične klime i neretko troši skoro pa duplo manje struje od iste.

Obzirom da ima kvalitetnije delove u sebi, i složenu elektroniku koja upravlja kompresorom, ti uređaji u najvećem broju slučajeva traju dosta duže od obične klime, a takođe dosta dobro hlade i odlično greju i do -20C, u zavisnosti od modela.

Rad spoljne jedinice je neuporedivo tiši, pa ćete i Vi i komšije imati mirniji san.

Razloga ima mnogo kao i pitanja koja nas muče ali ono što je sigurno jeste da se na duži vremenski period itekako isplati inverterski klima uređaj.

Što se tiče standardnih neinverterskih klima uređaja i grejanja važno je napomenuti da su klime odličan izbor za dogrevanje u prelaznom periodu tokom proleća i jeseni, zbog sposobnosti da lepo zagreju prostor za kratko vreme po pristupačnoj ceni.

Kada ste se opredelili za tip klima uređaja, bira se veličina, a one se proizvode najčešće u veličinama 9000btu, 12000btu, 18000btu, 21000btu, 24000btu.

Da biste odredili veličinu klime koja Vam treba vodite se nekim uopštenim okvirima, a za detalje će Vam pomoći majstor kada Vam postavi konkretna pitanja koja se tiču izolacije zidova, prozora, krova i slično.

Ovo je neki okviran orijentir koji Vam može pomoći za početak

9000btu ~ 15-20m2
12000btu ~ 25-35m2
18000btu ~ 35-55m2
21000btu ~ 55-75m2
24000btu ~ 75-95m2

Kapacitet klime je različit za grejanje i hlađenje, i tada se za grejanje računa uvek jedna veličina više kada je vrednost negde blizu gornje granice.

Imajte na umu da vazduh može biti hlađen ili grejan u prostoriji samo ako unutrašnja jedinica duva u tom ili sličnom pravcu. Klima ne može da hladi i greje iz dnevne sobe ka hodniku pa onda iz hodnika u 2 druga različita pravca i slično.

Primer – dnevna soba sa kuhinjom je veličine 35m2, objekat je dobro izolovan i sa dobrom stolarijom,a tu su i 2 spavaće sobe i kupatilo sa hodnikom ukupne kvadrature 45m2 i one se nalaze iza jedinog predviđenog mesta za unutrašnju jedinicu , i vazduh iz klime duva u suprotnom smeru od hodnika i soba. Vi ne uzimate klimu veličine 24000btu već jednu klimu za prvobitnih 35m2 veličine 12000btu i jednu ili više manjih za drugi deo objekta,jer vazduh ne putuje unazad iz klime.

Kada ste se konsultovali sa majstorom oko kvadrature i uslova koje klima uređaj treba da zadovolji, preostaje Vam samo da izaberete najpouzdaniji brend sa mišljenjem Vašeg majstora koji će najduže trajati.

To bi trebao da bude brend koji će za odnos cene i kvaliteta ispuniti Vaša očekivanja i trajati što je duže moguće bez kvarova.

Vek trajanja klime u preko 80% slučajeva zavisi od ugradnje, zato pažljivo birajte svoj servis i majstora.

Dodajte svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *