Pon - Sub: 09 - 19h

Beograd

00 - 24h u hitnim slučajevima

066 / 396 396

011 / 25 25 222

Pošaljite e-mail

majstorzaklime@gmail.com

×
blog--na-sta-treba-misliti-pre-ugradnje

Nekoliko saveta pre ugradnje ako Vam je stan u fazi renoviranja.

Za klimu veličine 12000 btu je bitno da ima sopstveni osigurač i to od 16 ampera I po mogućstvu utičnicu odmah pored unutrašnje jedinice. Ne samo da je to estetski najlepše rešenje nego je i najbezbednije. Kabal za napajanje može da se produži do poda ali se taj spoj greje i vremenom slabi, a osim toga pojedini uvoznici ukidaju garanciju ako je fabrička viljuška (utikač) isečena.

Možda Vam se ovo čini kao preveliki posao, ali klima se ne ugrađuje svake godine. Ako uradite ovaj posao pravilno, štedite novac na duge staze jer izbegavate moguće popravke kasnije, a klima će Vas dobro služiti dugi niz godina.

Klima treba da potraje više od 10 godina a potrudićemo se da se to ostvari pravilnom montažom i savetima.

Ako radite fasadu ili planirate nekad da je postavite, na vreme recite majstoru pre nego što dođe, da Vam ponese duže nosače za spoljnu jedinicu. Ona mora da bude odaljena od zida barem 10-15 cm kako bi mogla da usisava vazduh pozadi.

Razmislite gde će odlaziti voda koja izlazi iz unutrašnje i spoljne jedinice. Unutrašnja jedinica kada hladi ispušta vodu na crevo iznutra ka spolja a kada greje,voda izlazi iz spoljne jedinice.Kažnjivo je da voda kaplje po glavnim ulicama grada.

Ukoliko Vam majstor trajno sakriva instalaciju od klime tako što je ubacuje u zid tokom renoviranja, obavezno slikajte digitalnim foto aparatom trasu kuda prolazi instalacija. Možda ćete baš tu za 5 godina želeti da okačite sliku ili policu a ne sećate se gde su sakrivene cevi.

Ako probušite instalaciju u zidu znajte da popravka nije jeftina jer zahteva demontiranje, saniranje oštećenja i ponovno montiranje klime. Mislite na vreme.

Klimu je najbolje ugraditi dok je u toku krečenje. Tačnije između prve i druge ruke krečenja. Tako će Vam zidovi 100 posto ostati očuvani od tragova radova. Imajte na umu da posle montaže klime može da se desi da ostanu sitni tragovi prašine.

Ukoliko se hobluje parket ili kreči,a klima već postoji u prostoriji, obavezno treba da se zaštiti najlonom.

Ukoliko ste kupili ili došli u posed polovnog klima uređaja,pre zakazivanja montaže potrebno je da se uverite da je sa klimom zajedno njen noseći lim unutrašnje jedinice koji je drugačiji za svaki tip klime, i njen daljinski.

Ukoliko je klima demontirana potrebno je da svi otvoreni krajevi cevi I holendera na spoljnoj jedinici budu dobro izolovani od prljavštine izolir trakom.

Kada planirate ugradnju klime dok je u toku postavljanje skele, uvek planirajte da toj klimi treba da se priđe za servis i povremene popravke, klima uređaji imaju puno delova u sebi koji nisu večni tako da je bitno da bude u blizini prozora ili terase bez obzira što je u tom trenutku skela tu.

Kada planirate montažu klime a stiropor fasada tek treba da se radi, razmislite o centralnom odvodu kondenzata koji je daleko lepše rešenje od creva koja vise po zidu kuće.

Dodajte svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *